≡ Menu

Унищожаване на мравки

В България се срещат около 108 различни вида мравки. Срещат се в природата, около и в самите домове. Те са много социални насекоми, предимно живеят в огромни колонии-познати у нас като мравуняци, които в повечето случай може да са образувани от много различни гнезда. Като всяко едно гнездо има една царица наречена майка-царица, много безкрили мравки-работнички с размер /2 мм/, крилати мъжки с размер /3 мм/, крилати женски на които размера варира от/3-6 мм/.

мравка

мравка

Всички мравки-работнички са полово незрели, те се развиват от предварително оплодени яйца, които са снесени от майката-царица. Те се събуждат една друга от зимния сън, и заедно отопляват гнездото си, като презимуват с пълни стомаси, през пролетта хранят ларвите и се грижат много добре за царицата и целостта на гнездото. Също така изпълняват роля и на “войници”.

Крилатите женски снасят яйца, дават начало на ново гнездо, от тях се развиват царици. Крилатите мъжки имат роля да оплождат царицата, след което умират. Царицата снася до 400 броя яйца.

Има предположения, че мравките са преносители и причинителите на чума като се смята че я пренасят механично, туларемия, туберкулоза, дизентерия и др. Много ги привличат рани, храчки, миризмата на гной и др.

Борбата срещу мравките и тяхното унищожаване включва първо профилактични, а след това и изтребителни мерки – като главно се запушват отвори, цепнатини и малки дупки по стените, первази, и се слагат отблъскващи вещества. Изтребителни-химичен метод, използват се прахообразни формулации, аерозоли, хранителни примамки.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment