≡ Menu

Някои от най-често срещаните видове хлебарки в България

Понякога неприятен обитател на домовете ни са хлебарките. Най-често срещаните видове хлебарки у нас са:

Жълто-кафява (Blatella germanica)

Жълто-кафява (Blatella germanica)

Жълто-кафява (Blatella germanica)

Размери – 15-20мм. Има две тъмни ивици на гърба, добре развити крила, по-дълги у женската, която е по-дебела, заоблена. Развива се за 17-35 дни, снася 28-58 яйца, живее девет месеца. Поколението, създадено

от една женска за една година е двеста хиляди. Предпочита топли места, с лесен достъп до вода и храна: кухни, бани, килери, шахти, фурни и др.

Черно-кафява (Blatta orientalis)

Черно-кафява (Blatta orientalis)

Черно-кафява (Blatta orientalis)

Крилата й са силно редуцирани като малки люспички. Размерите й са 25-30мм. Развива се за 37-81 дни, на един път снася по 16-18 яйца. Живее от 12 месеца до 18 месеца. За една година женската създава поколение от 200 хлебарки. Предпочита температури от 20 до 29 грауса, хладни и влажни места: мазета, канали, бани и др.

Американска (Periplaneta americana)

Американска (Periplaneta americana)

Американска (Periplaneta americana)

Ръждиво-кафеникава на цвят, с жълто петно на гърдите, с размери до 50мм. Има добре развити крила, може да лети. Развива се за 29-58 дни. Снася 14 яйца, живее 12 месеца. Поколението е 800 хлебарки годишно, предпочита топли и влажни места: мазета, абонатни станции, канализация, температури 33 градуса.

Дългоантенеста (Supella longipalpa)

Дългоантенеста (Supella longipalpa)

Дългоантенеста (Supella longipalpa)

Имат по дълги антени, нямат ивици на гърба. Цвят – кафяв, размер – 10-14мм. Развива се за 37-103 дни. Снася 13-18 яйца. Живее 11-13 месеца. Поколение – 600 за година. Средата й на обитание са топли и сухи места, с малък достъп на вода: мебели, библиотеки, гардероби и др.

Хлебарките са широко разпространени, тъй като са много плодовити, размножават се целогодишно, активно и бързо се разселват в сградите. Те са всеядни – хранят се с хартия, кожи, трупове на животни, косми, козина, човешка храна. Активни са нощем. Без храна издържат до 2 месеца, без вода не могат (2 -3 седмици). Използват конденз от тръби. Живеят в пукнатини, цепнатини, закътани места. Обитават жилища, складове, ресторанти, магазини, болници и др. Имат голямо медицинско значение като механични преносители на възбудители на инфекциозни заболявания, яйца на хелминти, цисти, паразити. Причиняват алергии, психологичен стрес, замърсяват храни с екскрементите си.

Борбата с хлебарките е трудна. Необходими са строги, профилактични мерки – да се има предвид, че за да съществуват хлебарките имат нужда от храна, вода, подслон. Необходимо е да се направят недостъпни за тях тези три неща. Да се запушват цепнатини, пукнатини, окачени тавани, течове. Храните да се съхраняват в затворени съдове. Използват се изтребителни методи: механични, биологични, химични – едно опръскване е недостатъчно. Да се използват препарати с остатъчно действие. Да се обработват целите сгради по възможност. Добър ефект има опръскването под налягане през известен интервал от време.

Фирма ни използва висококачествени биоцидни препарати, като спазва стриктно законовите разпоредби.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment